Het Moerasviooltje voelt zich thuis in de Zaanstreek.

Een plantje wat we in de Zaanstreek in de wilde flora kunnen zien is het Moerasviooltje , de Viola palustris. Dit plantje wat je vooral kunt vinden op natte plekken in de Kalverpolder komen we elders in Nederland tegen in moeras-gebieden in Friesland en Overijsel. Verder in Europa kan je moerasviooltjes vinden op bijvoorbeeld het Schotse Isle of Skye waar ze hem Marh-violet noemen .

marsh violet 5

Het Moerasvioolje hoort thuis in het geslacht Viola en dat is ook wel duidelijk herkenbaar aan de kleine lila bloembladeren ,waarvan de onderste bloembladen paarse lijnen hebben. Bij het moerasviooltje zijn de bladeren na de bloei groter dan ervoor. Na het bloeien vormt er zich een rechtopstaande vrucht-doos waarvan de zaden rondschieten als hij rijp is.

Het moerasviooltje groeit ondergronds met een wortelstok,een horizontaal wortel systeem . Bij ons voelt het moerasviooltje zich prettig op veenmos-soorten ( Sphagnum ).

viool 1

Het moerasviooltje is een voedselplant (ook wel waardplant genoemd) voor de rupsen van de Zilveren Maanvlinder. Alleen de groene delen van de plant zijn bruikbaar voor de rupsen. Ze overwinteren in de omgerolde randen van de bladeren en eten er zowel voor als na de winter van. De vlinders vliegen in de voorzomer uit. Bij voorspoedig groeiende rupsen ontwikkelt zich in de nazomer soms een tweede generatie vlinders.

Advertenties