Allium ,trendy voor in de border.

Allium_schoenoprasum_plant

Allium (sierui) is er in maar liefst 500 soorten. De één nog mooier van tint en specialer van vorm dan de andere. Sieruien zijn ideaal voor het maken van kleur- en hoogtecombinaties in de tuin of de border.
Grote of kleine bolbloemen
De prachtige grote paarse bolbloemen van bijvoorbeeld Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ zijn echte blikvangers in uw tuin of border. Bepaalde kleine soorten alliums zoals Allium moly zijn zeer geschikt voor rotstuinen. Alle bloemen van de allium kunnen gebruikt worden als sierbloem, snijbloem of droogbloem. Bloemen van de allium gaan bijzonder lang mee.

allium
Late voorjaarsbloeiers
De beste maand om de bollen van de allium te planten is november. De meeste alliums bloeien in juni, net ná de echte voorjaarsbloeiers en net vóór de meeste zomerbloeiers. Allium is daardoor een onmisbare vaste plant die ervoor zorgt dat uw tuin of border constant in bloei staat. De sieruien vragen om een zonnige plek. Het liefst worden alliumbollen vrij diep geplant (iets dieper dan de hoogte van de bol).
Eindeloos variëren
U kunt alliums op vele verschillende plekken planten, zoals:
Tussen hogere borderplanten. De bolvormige Allium ‘Gladiator’, Allium ‘Lucy Ball’ staan heel mooi bij wat hogere borderplanten zoals phloxen, ereprijs, duizendblad en de blauwe strobloem (Catananche caerulea).
Tussen lagere borderplanten. De meer verfijnde soorten zoals de blauwe Allium caeruleum en de lichtpaarse Allium unifolium verdienen een opvallend plaatsje vooraan in de border.

allium3

Advertenties