Weer ‘brak’ water voor de Westzanerpolder!.

zaandijk

Eeuwenlang is de Westzanerpolder door zijn brakke ( lees;zout) grondwater al een uniek natuurgebied . Veel zeldzame dier en plantsoorten vonden het hier goed toeven door deze unieke natuur situatie. De unieke natuur waar dit gebied werelwijd om bekend stond bij natuurliefhebbers verdwijnd langzamerhand door het verzoeten van het water.

Unieke soorten als het harig Wilgenroosje en Lepelblad zijn nagenoeg verdwenen. Al lang word er gepraat om weer brak water in de polder te laten stromen ,en dat is natuurlijk ook hoog tijd willen we niet dat de laatste zeldzame flora ook verdwenen is . Het water aftappen vanuit het Noordzeekanaal blijkt een te dure optie en er word nu gedacht over het oppompen van brak grondwater.Zaandijk_C.Debussystr27_ACHTERZ

Wat er precies gaat gebeuren, wordt dit voorjaar besloten. Op dit moment laat de provincie een paar varianten onderzoeken. Daarbij wordt in alle gevallen minstens een deel van het Guisveld verbrakt. Dat is het natuurrijkste deel van de polder, waar nog maar weinig koeien rondlopen.

Advertenties