De “Kralentuin ” is terug in de Zaanstreek!.

f2642

Op de Zaanse Schans is een stukje Zaanse tuin-geschiedenis in ere hersteld,de van oorsprong uit onze omgeving afkomstige ‘Kralentuin” is daar opnieuw aangelegd.  Op een cirkelvormig stuk grond bedekt met zilverzand word een patroon aangebracht van “kralen”,dit zijn een soort knikkers die er voor zorgden dat de in de winter kale tuin werd opgeluisterd door deze vrolijke noot.

De kralentuin maakte in de loop der jaren een hele ontwikkeling door. De traditie stamt uit de tijd van de ontdekkingsreizen. De Hollanders namen grote hoeveelheden kralen mee op zeereis naar Afrika, om die . daar te ruilen tegen inheemse schatten. Ter herinnering werden overgebleven kralen bijgezet in de tuin.thuis. De kralen werden wel steeds groter, tot de huidige vorm van. zo’n drie centimeter in de lengte.

Plattegrond voor de kralentuin
Plattegrond voor de kralentuin

Net als in Waterland en Amsterdam werden ook in de Zaanstreek vroeger veel tuinen opgesierd met kralen. In de hoofdstad verdwenen zij vrij snel en ook de traditionele Zaanstreek hield het niet lang vol. Alleen in Broek in Waterland, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Openluchtmuseum in Arnhem waren ze tot voor kort nog te bewonderen. In 1991 werd er door de Familie Bouwman aan de Lagedijk 100 in Zaandijk een kralentuin aangelegd en deze is nog steeds te bewonderen en was tot nu toe de enige in de Zaanstreek. Daar is nu verandering in gekomen met een heuse authentieke “kralentuin”op de Zaanse Schans.

foto;kijkopzaandijk.nl
foto;kijkopzaandijk.nl

De glazen-kralentuin op de Zaanse Schans, bij de ingang onder aan de Julianabrug, is zo authentiek mogelijk. ,,We hebben via een importeur echte glazen kralen laten komen, uit India’’, zegt Pieter Gravesteijn. ,,Ze hebben precies de juiste vorm, daar hebben we goed naar gekeken. En we hebben ze in de vriezer uitgetest: ze kunnen tegen vorst.”00488j

Advertenties