De eetbare tuin – de moes/sier tuin.

et3

et1

In het eerste deel hadden we het over fruitbomen , dit maal hebben we als onderwerp ; De eetbare sier-tuin.

De ‘Eetbare sier-tuin’ is een relatief nieuwe aanpak in de tuinwereld,nou zal U denken,zo nieuw is dit niet we kennen immers al de moestuin. De ‘eetbare tuin’is een nieuw spannend huwelijk tussen de siertuin en de moestuin. Bouw de tuin op als een siertuin,dus driedimensionaal ,lage stukken,hogere delen en metershoge klimmers,struiken of bomen. Veel eetbare planten hebben een hoge sierwaarde en kunnen met gemak worden gemengd tussen allerlei sierplanten,het is een kwestie van experimenteren en durven.et2

Voor veel van de sier-planten die wij nu in de tuin gebruiken is er een eetbaar alternatief,en ligt dit vaak veel meer voor de hand dan u zult denken. Gebruik fruitbomen voor de bloesem,aardbeien als bodembedekker, bessenstruiken als erfafscheiding of om een beschutte plek te maken en een klimmende courgette,komkommer of druif in plaats van bijvoorbeeld Clematis ( of maak een mix van Clematis met een eetbare klimmer). Het is de moeite waard om u zich eens te verdiepen in aparte of oude rassen.

Ook zijn er veel eetbare planten meerjarig,zoals;asperges,brave hendrik,zeekool,roomse kervel. Probeer zoveel mogelijk te variëren met groente,fruit,kruiden en bloemen.

Hagen zijn natuurlijk altijd al mooier dan de “Gamma” schutting,maar ook voor hagen zijn veel eetbare varianten te bedenken ,wel moet u er rekening mee houden dat als u er ook nog wat van wilt oogsten dat dit soort hagen wat meer onderhoud nodig hebben. Voor hagen zijn de volgende planten goed te gebruiken ; kwets,stoofpeer,crab-apple,bramen,vlier,sleedoorn,krentenboompje,japanse kwee en bottelroos. Voor een lage ,verzorgde haag kunt u bijvoorbeeld ;framboos,rode bes of zwarte bes gebruiken.et3

In eetbare bomen is er natuurlijk veel keus aan fruitbomen,heeft u wat minder ruimte dan zijn hier tegenwoordig ook voldoende mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van lei-bomen langs de schutting. eet4

Het gezond houden van onze eetbare sier-tuin doen we natuurlijk op een biologische manier .Een grote diversiteit aan planten zorgt voor minder ziektes. Ook het bodemleven is van groot belang ,humus zorgt voor een goed bodemleven en maakt de grond vruchtbaar en bevordert de structuur. Compost is het toverwoord voor alles,het wekt voor bijna alle bodem-typen en is de basis van een goede vruchtbare grond, werk hier royaal mee in het najaar. Er zijn ook een hoop planten die werken als groen-bemesting. Dit is het telen van planten die niet worden geoogst maar worden ondergespit zodat de plantresten onder de grond wordt verteerd. Vlinderbloemige groenbemesters zoals klaver verrijken de grond met stikstof. Goede groen-bemesters zijn o.a. klaver,Lupinen,Phacelia,bladkool,koolzaad,en rogge.

Nog enkele voorbeelden van eetbare planten met een sierwaarde zijn; Aubergine,Artisjok,Vijgenbomen(Ficus),Dille,Courgettes,Amarant,Basillicum,Citroen-verbena,Oost-Indischekers,Allium,Prei,Broccoli etc.eet 1

Enkele tips voor de eetbare tuin;

  • Start niet te vroeg met zaaien maar wacht totdat het voor elke plant de juiste dag en nacht temperatuur is
  • Beschouw onkruid als normale inheemse plant,onkruid bestaat niet!
  • Zet de planten niet te dicht op elkaar,geef ze de ruimte om te groeien.
  • Beleef de seizoenen.
  • Geef jezelf de tijd om te experimenteren.

Maak van uw tuin een eetbaar landschap met structuur,kleur,diversiteit,driedimensionaal en vol verassingen.et4