Tips voor tuinieren met een klein budget.

Tuinieren is voor iedereen! Het is een misverstand om te denken dat tuinieren een dure hobby is. Werken met een klein ,en soms zelfs helemaal zonder  budget is juist een grote uitdaging. In deze nieuwe rubriek laten wij u wekelijks een aantal handige tips zien voor tuinieren met een klein budget.

budget1Hier een voorbeeld om goedkoop zaai of stek potjes te maken met behulp van een simpel plastic bekertje en natte grond.

budget2

U kunt eerst heerlijk uw Avocado opeten en daarna de grote pit bewaren. Maak de pit schoon door hem af te spoelen,steek daarna vier cocktail-prikkers in het breedste gedeelte en plaats de pit boven een breed glas zodat de pit ongeveer 3 a 4 cm in het water ligt. Let op dat de pit niet droog komt te staan.  Het puntige  gedeelte van de pit is de bovenkant. Plaats dit op een warme plek en na ongeveer 4 a 6 weken zal hij gaan uitlopen. Plaats hem dan in een pot met een zanderige grond.Ongeveer de helft van de pit moet boven de grond blijven. Geef hem daarna regelmatig water maar overdrijf dit niet,te nat is niet goed.

budget3En ook de Ananas dus niet meer de vuilnisbak in maar ook hier kunnen we een prachtige kamerplant van maken. Snij de kroon van de vrucht af en laat hier nog +/- 3 a 4 cm vruchtvlees aanzitten plaats het enkele dagen in water maar zorg dat het blad niet het water raakt. Na een dag of 5 a 6 plaats hem in aarde want de eerste wortels zullen al zichtbaar zijn. De grond moet goed waterdoorlatend zijn en voeding is gewenst. De tweede foto is na ongeveer twee maanden en de laatste foto na een jaar.Succes!

budget10Halve wc-rollen zijn perfecte zaai/stek potjes dus vaak naar het toilet betekent veel potjes.

budget7Eierdozen zijn ideaal als zaaibakjes. Ook eierschalen kunt u goed gebruiken als potjes voor uw stekjes. U kunt de stekjes er gewoon in laten zitten als ze de tuin in gaan,alleen even een beetje breken. In de schalen zit ook veel kalk,dit is meteen mooi meegenomen.

budget6Lege glazen ( Jam ) potten zijn kleine broei-kasjes.

budget4U ziet ze vaak bij bijvoorbeeld werkzaamheden aan de weg , de weggooi-pallets .  Dit zijn de pallets waar geen statiegeld op word geheven en vaak is men blij dat u ze meeneemt. In deze rubriek zult u ze nog vaak tegenkomen. Hier is er een leuk tuinbankje van gemaakt. Of wat dacht u als tuinpad.

budget8

budget11Tot slot een goedkope oplossing voor een tuinpad ( wat er beslist niet goedkoop uitziet! ) deze mal is makkelijk zelf in allerlei vormen te maken,hier is hij gemaakt van rubber maar het kan natuurlijk ook van hout. Door de mal steeds te draaien ontstaat er een speels effect.

Heeft u leuke tips die u graag met collega-tuiniers wilt delen stuur deze dan naar KMTPZAANSTREEK@GMAIL.COM

Advertenties