Zevenblad op een “vriendelijke ” manier bestrijden.

Voor veel tuiniers is Zevenblad een verschrikking. Aegopodium podograria is een inheemse en overblijvende plant, die 60 tot 90 centimeter hoog kan worden. De plant heeft wortelstokken met ondergrondse uitlopers. Zevenblad dank zijn naam aan de ruitvormige bladeren die in een groepje van zeven bij elkaar groeien. In juni en juli bloeit de plant met witte tot roze bloemschermen. Zevenblad prefereert vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond in half schaduw of schaduw.

Zevenblad heeft een wortelstok en wanneer er ook maar een klein stukje daarvan in de grond blijft zitten heb je in mum van tijd weer een nieuwe plant. Voor liefhebbers een groot voordeel vooral wanneer zevenblad gebruikt word in diverse gerechten ( hier meer over in een volgend artikel ) maar door het sterk woekerend karakter van de plant zien de meeste tuiniers het als een ware plaag.zevenblad (1)

Gelukkig heeft natuurlijk ieder weldenkend ( echte ) tuinier het middel Round Up van Monsanto in de ban gedaan,en heeft u dat nog niet gedaan brengt u dan snel het restant naar een chemisch afval inzamelpunt want dit middel en andere chemische  onkruidbestrijding  heeft een grote negatieve impact op onze omgeving. Het gebruiken ervan kan zo langzamerhand als asociaal worden omschreven!

Om dan toch van deze voor u ongewenste inheemse plant af te komen zijn hier een aantal effectieve manieren op een rijtje gezet .

  • Vul een watersproeier met onverdund azijn en besproei één maal de bladeren ,het resultaat zal enkele dagen op zich laten wachten. Zorg dat de bladeren goed nat zijn maar overdrijf het niet want verzuring van de grond is dan een naar gevolg.
  • Een oplossing van 1 deel zout mengen met 1 deel water en dit goed mengen daarna nog 1 deel afwasmiddel toevoegen en ook weer sproeien zoals hierboven, Wees voorzichtig voor andere planten want die net zo vatbaar!
  • Een andere oplossing is 1 deel appel-azijn, 1 deel gin , 1 deel water en 1 eetlepel met baby-shampoo ,besproei op een warm gedeelte van de dag de bladeren en kronen. De volgende dag is het Zevenblad overleden.
  • Als Zevenblad dicht bij andere planten staan in uw border is het ook effectief om over de basis van de plant,dus zo dicht mogelijk op de grond kokend water te gieten. Herhaal dit enkele dagen.
  • Bedek Aegopodium met karton of kranten en laat dit een aantal dagen onder een laag potgrond of houtsnippers liggen en de planten zullen het loodje leggen.
  • Trek de planten uit de grond,spit tot zeker 30 cm diep en trek alle wortelstok er goed uit,een aantal malen herhalen zal nodig zijn maar is wel de vriendelijkste manier. Draag handschoenen want 80 % van de mensen krijgen een allergische reactie.
  • Koop een geit,vooral Spaanse en Angora geiten zijn dol op Zevenblad.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Advertenties