De Hooimaker in Assendelft ” wij wisten niet dat onze manier van tuinieren een naam had”.

hooi 4De Hooimaker in Assendelft is nog niet zo lang geleden verkozen tot leukste winkel van Noord Holland . Hard werken en veel passie is hieraan vooraf gegaan,toch hebben de eigenaren Tineke en Jaap Jan nog tijd gevonden om een heuse ecologische ( permacultuur ) moestuin naast hun winkel aan te leggen. In het vorige weekend waren zij samen met de vereniging voor ecologisch tuinieren ,VELT de initiatienemer voor het Open Ecologische Tuinenweekend in de Zaanstreek. Reden te meer voor een klein interview met Tineke van De Hooimaker.jaap_en_tineke_in_de_tuin_met_glas

Hoe is jullie interesse ontstaan voor ecologisch tuinieren? Tineke antwoord;

Ik tuinier op gevoel, zonder bestrijdingsmiddelen en rekening houdend met mens, milieu en dier. Vorig jaar kwam ik in contact met Velt, vereniging voor ecologisch tuinieren en leven. Er stond iemand van Velt met een kraam op onze tuindagen.
Hij vond onze tuin erg geschikt voor de opentuindagen van Velt.
Eerst was ik wat terughoudend want ik heb niet echt boeken kennis en vroeg me af of we wel genoeg te bieden hadden. Uiteindelijk hebben we toegestemd omdat er toch eerst mensen van Velt zouden komen kijken of onze tuin aan de eisen voldeed.
En dat doet het en daarmee zijn we dus erkend als ecologische tuin.
Dus om terug te komen op je vraag wij wisten niet dat onze manier van tuinieren een naam had en dat dit ecologisch tuinieren was.

Heb je bijzondere of ouderwetse groenten in de tuin?
Ik heb o.a. paarse aardappelen, aardperen, bladmosterd, boom spinazie,
anijsafrikaan, aardamandelen. Verder biologische kruiden en planten waar vlinders en bijen op af komen.hooim

Hoe is het open tuinen weekend van jullie & VELT verlopen?
Het was enorm gezellig en druk bezocht, dit jaar was het extra uitgebreid omdat we vierden dat we ook verkozen zijn tot leukste winkel van Noord Holland.
Naast de rondleiding door de tuin was er ook een expositie van keramiek in de tuin.
In de theetuin, tussen de bloemen hadden we mini concerten van 2 jonge meiden die op viool speelden en iemand die op de “hang’ kwam spelen. Ook was er een verhalenvertelster en konden mensen een fietstocht maken van ons naar molen het Prinsenhof en vandaar uit naar tuinvereniging Zaandijk dat hun 75 jarig bestaan vierde en waar ook een Velt tuin is.
De winkeltuin is altijd open voor publiek, maar nu was ook de ronde groenten tuin tijdens de rondleiding toegankelijk. Hier hebben we ook een insectenheuvel, kruidencirkel en een kas en kweken we onze eigen shii-takes.

Op welke beurzen staan jullie nog dit jaar? of zijn er nog bijzondere dagen?
We hebben de laatste tijd ieder weekend beurzen gedaan en dat is best veel.
In juni hebben we nog Het Rekere in Alkmaar en een beurs in Vollenhove.
Verder zijn we met een paar nieuwe beurzen bezig, op onze site zetten we welke beurzen we doen. www.hooimaker.nl.20120517-finse-dag-hooimaker-1

Zijn er nog nieuwe producten in jullie assortiment ?
Nieuw zijn de slakken vallen, mieren-lokdoosjes, vogelpotten en een handdouche van Keramiek. Ook een wormentoren om zo je keukenafval te composteren. Maar bekend zijn we geworden met onze duurzame Finse Tuinmeubelen en mond geblazen (tuin) decoratie van gerecycled glas uit Tsjechië.

Wat vind je van de samenwerking met Groei & Bloei mbt het a.s open tuinenweekend
Ik vind het leuk dat jullie ons uitgenodigd hebben om met de opentuinweekend mee te doen, ik hoop dat wij zo kunnen bijdragen aan nog meer diversiteit. Ook ben ik erg voor krachten bundelen, er zijn zoveel leuke initiatieven misschien is het goed om deze met elkaar te verbinden.

Advertenties