Tuiniers leven nog lang en gelukkig !

Lopen door een bos,werken in de tuin en zelfs het kijken naar natuur op mijn beeldscherm zijn dingen waar ik gelukkig van word. Zelf heb ik altijd gedacht dat ik daar een zonderling in was , maar uit vele landelijke en internationale onderzoeken blijkt dat een groot gedeelte van u er net zo gelukkig van wordt. Het alleen al kijken naar foto’s van bomen of wat voor natuur dan ook geeft ons al een goed gevoel.bostuin

Eigenlijk weten we al dat een plant op kantoor of in huis een positief effect heeft op onze leef of werk omgeving,simpelweg kun je stellen dat het sfeer-verhogend werkt. Wij worden steeds meer omringd door beton, vooral in grote steden raken we steeds verder verwijderd van natuur. We raken depressief of worden zelfs agressief door een gebrek aan groen of natuur in milieu. Mensen in een groene wijk leven langer ,op groene schoolpleinen wordt minder ruzie gemaakt en zo kan ik nog wel even door gaan. Veel van deze conclusies zijn vast komen te staan door wetenschappelijk onderzoek van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg, zij is gespecialiseerd en gepromoveerd in onderzoek naar natuurbeleving.

Agnes deed veel onderzoek in ziekenhuizen en gevangenissen op het positieve effect van het kijken naar natuur. Ook deed zij onderzoek onder volkstuinders .De moderne stadsmens brengt steeds meer tijd door achter laptop of i Pad, ver verwijderd van de natuur. Wetenschappelijk onderzoek levert aanwijzingen dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Uit verder onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak met natuur in aanraking komen, bijvoorbeeld ook door naar zomerkampen te gaan, hierdoor beïnvloed worden in hun opleiding en beroepskeuze. Ook hun levensstijl op latere leeftijd en de wijze hoe zij hun kinderen weer opvoeden heeft zijn wortels in hoe zijzelf op jonge leeftijd hun natuurbeleving meemaakte. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk kinderboerderijen en schooltuinen zijn voor de jeugd.

Mensen die werken in het groen,zoals bloemisten ,hoveniers en ook natuurlijk boswachters zeggen vaak gelukkig te zijn en zien hun werk vaak vanuit een bijna hobby gevoel.

De omstandigheden waarin wij leven heeft ook een grote uitwerking op onze gezondheid, uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met een laag inkomen 50-60 % meer kans hebben op het krijgen van hart en vaat ziekte en om daaraan te overlijden. Deels komt dit door slechtere leefomstandigheden, zoals het leven tussen veel beton en weinig groen. Doordat we steeds minder tijd in de buitenlucht en natuur doorbrengen heeft dit dus een grote invloed op en leven en onze gezondheid.bos1

Zelfs als we een bezoek aan de tuin meerekenen als zowel een bezoek aan de natuur komt 25 % van ons hier niet vaker dan éénmaal per jaar.De groep tussen 18-24 jaar komt helemaal weinig in de natuur maar liefst 41 % komt zeer weinig in de natuur. Iets wat ook te zien is aan de leden van natuurorganisaties, de achterban is sterk aan het vergrijzen en de ledenaantallen lopen langzaam terug en komt er weinig vernieuwing door jonge leden.

Er kan dus een verband worden gelegd tussen de afnemende gezondheid en de toenemende verwijdering van mensen tot de natuur. De grote steden leveren meer prikkels die stress opleveren en zijn de verleidingen voor een ongezond leven groter dan leven in een groene,natuurlijkere omgeving.

Tuinieren en het hebben van bijvoorbeeld een volkstuin kan hier voor veel mensen een positieve uitkomst bieden, door in de tuin bezig te zijn kan je dan ook bijna niet dichter bij de natuur staan. Het bezit van een tuin is natuurlijk niet voor een ieder weggelegd maar hoeft geen excuus te zijn om niet te gaan tuinieren of in de natuur bezig te zijn. In veel grote steden komen er steeds meer buurttuinen en wordt er tuinbouw bedreven op braakliggende terreinen in de steden. Ook een volkstuin ( desnoods met buren of vrienden samen ) is voor vrijwel iedereen een haalbare zaak, de tuinen kosten weinig per jaar en ook hoeven er geen grote investeringen te worden gedaan.

Ook rond het eigen huis kan een hoop worden gedaan om dit groener te maken, je kunt bijvoorbeeld van een versleten autoband al een leuke plantenbak maken. Hier besteden we op deze site veel aandacht aan in de rubriek LOW BUDGET TUINIEREN , allemaal volgen dus er kom er achter dat het bezig zijn met planten vrijwel niets hoeft te kosten. Bovendien blijkt dus dat je er gezonder en gelukkiger van word en wie wil dat nou niet.bos 2

 

Advertenties