Nieuwe Tuinbouw – Aquaponics

Aquaponics is een manier van voedsel kweken waarbij in één gesloten synergetisch systeem groente en vis wordt gekweekt. Het systeem gebruikt bijna 90 % minder water in vergelijking met traditionele tuinbouw. Aquaponics is zeer milieuvriendelijk doordat er geen kunstmest aan te pas komt. Oorspronkelijk komt het systeem uit Australië maar wordt nu vooral in de V.S. op steeds grotere schaal toegepast. Het systeem is afgeleid van Hydroponics waarbij op water planten worden gekweekt , hierbij wordt aan het water kunst-meststoffen toegevoegd voor de plantengroei. Bij Aquaponics zorgen vissen voor de bemesting van de planten .Aquaponics-Poster-01-1024x791

Het is dus een gesloten systeem . Na het opstarten zal het enkele weken duren voordat de perfecte symbiose is bereikt. Samengevat zijn dit de principes waarop Aquaponics is opgebouwd;

  • Vissen worden gekweekt in een tank/bassin
  • Water uit de vis-tank wordt opgepompt naar de planten
  • Bacteriën zetten ammonium en nitriet om in nitraat
  • Planten absorberen het voedselrijke water
  • Door de planten gefilterde water wordt terug gepompt naar vis-tank

De vissen zorgen dus voor de mest die de planten nodig hebben om te groeien. De planten gebruiken het water wat zij nodig hebben om te groeien ( dit moet dus regelmatig aangevuld worden ) verder gaat er geen water verloren in tegenstelling tot de water-verslindende wijze waarop dat bij de traditionele wijze gaat.

Murray Hallum ( links ) is een autoriteit in Aquaponics.
Murray Hallum ( links ) is een autoriteit in Aquaponics.

Door het systeem verticaal op te bouwen hoeft het niet veel ruimte in beslag te nemen. Dit is iets wat ook al op grote schaal wordt toegepast maar dan nog voornamelijk in de V.S.

Will Allen,Growing Power
Will Allen,Growing Power

Een ander groot voordeel van Aquaponics is het tegelijkertijd kweken van planten en vissen. Vaak wordt er Tillapia vis voor gebruikt maar bij u thuis kan het ook al met simpele goudvissen. In Amerika was Will Allen van Growing Power één van de eerste die Aquaponics ging gebruiken. Growing Power is een community van buurtbewoners die buurttuinen en kleinschalige tuinbouw-projecten opstarten en daarbij trendzetters zijn geworden in dit soort non-profit projecten .

Aquaponics bij The Plant in Chicago
Aquaponics bij The Plant in Chicago

Hoe klein of groot je het systeem ook maakt één simpele pomp kan het werk doen. Volgens de Amerikanen kan een systeem met een kweek-oppervlakte van +/- 5 M2 een gemiddeld gezin van genoeg voedsel voorzien. Als het systeem na de eerste weken éénmaal in balans is ontstaan er vrijwel geen plantenziektes , zijn de planten stevig en vaak sneller volgroeid .

Op de website FLORATUBE.COM staan veel video’s over Aquaponics BEKIJK ze hier.

AQUA

Advertenties