Zeldzame champignon ontdekt bij Oostzaan

In het park bij recreatieplas Het Twiske bij Oostzaan zijn enkele exemplaren van de rafelige champignon gevonden. Dat is een zeldzame paddenstoel die in Nederland met uitsterven wordt bedreigd, meldt Natuurbericht.nl.

De rafelige champignon wordt nog wel eens verwisseld met de gekweekte champignon en de straatchampignon. De gevonden paddenstoel kenmerkt zich door de rafels aan de hoedrand en de ring.

De zeldzame paddenstoel gedijt vooral goed op kalkrijke, vochtige zand- en kleigrond en langs bosranden. Daar zijn er genoeg van in Nederland, maar toch neemt het aantal rafelige champignons sterk af. Hoe dat komt, is onduidelijk.

In Nederland worden Rafelige champignons het meest uit de omgeving van Amsterdam gemeld. In de duinen zijn ze tegenwoordig, op één uurhok na, verdwenen, terwijl ze hier enkele decennia geleden nog geregeld werden gevonden. Ook in Zuid-Limburg heeft de Rafelige champignon de helft van zijn oorspronkelijke areaal inmiddels verlaten. Als deze trend zich doorzet valt het doek voor de Rafelige champignon in Nederland.

Advertenties